Potrebno je: 270 do 300g brašna, 150g šećera, 1 prašak za pecivo, 2 kašičice sode bikarbone, 3dcl mleka, 1,5dcl ulјa, 1 celo jaje.
Priprema: Jaje, mleko i ulјe se dobro umute pa se ta smesa sipa u činiju u kojoj su: brašno, šećer, prašak za pecivo i soda bikarbona i polako se sjedini (najmanja brzina miksera).
Ovo je osnovna masa a po želјi se mogu praviti:
ČOKOLADNI MAFINI – u osnovnu masu se dodaje: 2 kašike kakao i 100g krupno rendane čokolade (rende za jabuke) – ide manja količina brašna (270g).
MAFINI SA SUVIM GROŽĐEM – u osnovnu masu se dodaje: 100g suvog grožđa, 1 kašičica cimeta i narendana kora limuna – ide manja količina brašna (270g).
MAFINI SA VOĆEM – u osnovnu masu se dodaje voće po izboru: višnje, maline, kupine, mandarine, pomorandže, seckane ili rendane jabuke … – ide veća količina brašna (300g).
Mnogo je varijanti za MAFINE, mogu se dodavati i: sušene brusnice, kajsije, smokve, suve šlјive (seckano), ili lešnici, kikiriki, badem … (seckano, rendano ili mleveno).
NAPRAVITE SVOJ ORIGINALNI RECEPT ZA MAFINE
Pripremlјena smesa se sipa u KORNET ČAŠE, malo više od polovine. Zavisno od recepture potrebno je 15 do 18 kornet čaša. Napunjene KORNET ČAŠE ostaviti 5 do 10 min da se testo poveže sa kornetom, zatim se stavlјaju na pleh i peku na temperaturi od 180 stepeni, 20 minuta. Rernu prethodno treba ugrejati. Ispečene mafine ukrasiti po želјi.
Nisu potrebni kalupi za MAFINE, nikakva podmazivanja, samo običan pleh, jer se MAFINI peku u KORNET ČAŠAMA !
PROJANICA SA BLITVOM